Ana içeriğe atla

Macaristan'da Üniversite Eğitimi

Macaristan'da Üniversite Eğitimi

MACARİSTAN’DA ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HAKKINDA
Türkiye’de yapılan üniversite giriş sınavını kazanamadıysanız ya da istediğiniz bölümü tercih etmeye puanınız yetmiyorsa YÖK tarafından onaylı Macaristan üniversiteleri tam size göre! İngilizce eğitim veren bu üniversiteler Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin maliyetlerine oranla çok da ucuz!
Yurtdışı eğitim danışmanlık şirketleri alanında Macaristan dünyanın en popüler ülkelerinden biri olarak kabul edilir.
Sınava girmek zorunda kalmadan istediğiniz bölümü okumak artık imkansız değil!
Macaristan’daki üniversitelerde istediğiniz herhangi bir bölüme başlamanız için lise mezunu olmanız yeter şarttır. Ayrıca Türkiye’deki gibi seçmek istediğiniz bölümü lisede okuduğunuz alanla da sınırlamıyor. Yani lisede sayısal bölümden mezun bir öğrenci çok rahat hukuk bölümünü tercih edebilir. Yine meslek lisesinden ya da imam hatip lisesinden mezun bir öğrenci için de hiçbir sınırlama yoktur. Üniversite eğitim giderinin az olması okulların kalitesinin düşük olacağı anlamına gelmediği gibi aksine Macaristan Üniversiteleri Avrupa’nın en kaliteli eğitim veren üniversitelerindendir. Bunun en büyük kanıtı da çok sayıda dünyaca ünlü sanatçılar, edebiyatçılar ve olimpiyat şampiyonlarını yetiştirmiş olmasıdır.
EDUFİX,Macaristan dil okullarıyla sizlere dünyanın her köşesinde hizmet vermeye devam etmektedir.
MACARİSTAN’ DA ÜNİVERSİTE OKUMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Macaristan’ın başkenti ve dünyanın en güzel şehirleri arasında sayılan Budapeşte’nin yanı sıra Debrecen, Szeged ve Pecs’ de önemli üniversitelere sahip şehirlerdendir. Macaristan’ın ikinci büyük şehri olan Debrecen’ de bulunan Debrecen Üniversitesi özellikle tıp alanındaki başarılarıyla adını duyurmuştur. Orta Avrupa’daki ilk medikal okul olmasıyla bilinen Debrecen Tıp Fakültesi’nde on bini aşkın tıp öğrencisi eğitim almaktadır. Aynı zamanda fizik tedavi, eczacılık ve diş hekimliği gibi bölümlere de sahip fakültede hedeflediğiniz mesleğin eğitimini almak artık üniversite sınavına bağlı değil. Sınav gibi bir engel sebebiyle hayallerinizi ertelemek ya da vazgeçmek zorunda değilsiniz.
3 yılda biten lisans eğitimiyle kariyer hedefinize daha çabuk ulaşın!
Macaristan’daki üniversitelerin eğitim süreleri çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi 3 yıl sürmektedir. Böylece  Türkiye’ deki rakiplerinizden bir yıl daha önce iş hayatına atılma ya da akademik kariyerinize devam etme şansı elde edersiniz.
Türkiye’deki üniversitelere göre çok daha ekonomik!
Macaristan’daki üniversitelerde eğitime harcayacağınız yıllık gider Türkiye’deki ya da KKTC’deki bir vakıf üniversitesine göre çok daha ucuz. Yaşam giderlerinde ise Türkiye’yle arasında hiçbir fark yok.
Schengen Vizesi ile Avrupa’yı keşfedin!
Alacağınız Schengen vizesi sayesinde de tüm Avrupa’da özgürce seyahat etme ve yeni ülkelerden yeni arkadaşlıklar kurma imkanınız olacak.
MACARİSTAN’DA EĞİTİM VE YAŞAM GİDERLERİ
Türkiye’deki bir özel üniversitede eğitim almak yerine, Macaristan’da hem sınav şartı aranmaksızın, hem istediğiniz bölümde, hem de çok daha uygun fiyatlarla bir üniversiteye girmek şüphesiz çok daha mantıklı bir seçimdir. Tıp, eczacılık, diş hekimliği gibi bölümler diğer bölümlere kıyasla ülkemizde de daha maliyetli olduğu için bu Macaristan’da da aynı şekilde. Diğer bölümlerin senelik maliyetleri 3200-4200 Euro civarındayken tıp fakültesi bünyesindeki bölümlerin ücretleri 8500-9500Euro arasındadır.
Macaristan’da tercih edebileceğiniz konaklama seçenekleri üniversitenin öğrencilerine sağladığı yurt konaklama, biraz daha konforlu ancak maliyetli olan özel yurtlar ya da ev kiralama şeklindedir. Üniversitelerin yurtları genel olarak 3 kişilik odalardan oluşur ve aylık ücreti yaklaşık 75-100 Euro olmaktadır. Birçok öğrencinin de tercihi olan ev kiralamada kiralar evin bulunduğu şehre ya da bölgeye göre değişse de aylık kira yaklaşık 400-650 Euro dolayındadır.
MACARİSTAN’DAKİ ÜNİVERSİTELERE KABUL ŞARTLARI
İlk olarak Üniversite Hazırlık Programı’na başlayan yabancı öğrenciler İngilizce derslerine ek olarak aynı zamanda eğitimini alacakları bölüm hakkında da dersler alırlar. Tıp eğitimine başlayacak öğrencilerin alacakları hazırlık programı da diğer bölümlerden farklıdır. Bu hazırlık eğitiminden başarılı olan öğrenci istediği bölüme başlayabilir.
Aynı zamanda henüz hazırlık okuyan öğrencilerin bölümleri konusunda hemen karar verme zorunlulukları yoktur. Tıp, İşletme ve Mühendislik bölümlerine hazırlık amacıyla alınan hazırlık eğitimini tamamlayan bir öğrenci seçeceği alana daha sonra karar verebilir. Örneğin mühendislik öncesi eğitimini alan öğrenci hangi mühendisliği okumak istediğini hazırlık bitiminde seçebilir. Hazırlık(foundation) eğitimine başlayabilmesi için öğrencinin İngilizce dil seviyesi en az orta seviyede olmalıdır. İyi bir dil seviyesine ve bilimsel bilgiye sahip bir öğrenci isterse hazırlık sınıfından muaf olmak için eylül ayında yapılan sınava girebilir. Başarılı olduğu takdirde direk bölümünün derslerini almaya başlayabilir. Foundation programına katılacak kadar İngilizce bilgisi olmayanlar da hazırlık öncesi yoğunlaştırılmış bir programla İngilizce öğrenebilirler.
Üniversite ve Şehir Tercihi
Üniversiteye başlamadan önce sadece üniversitenin bulunduğu şehre ya da fiyatına bakarak tercih yapmamalısınız. Fiyatı en yüksek olan en kaliteli eğitimi verir ya da en ucuzu olsun da eğitim kalitesi farketmez  gibi düşüncelerle seçiminizi yapmanız en doğru karar olmayabilir. Üniversitenizi seçerken elbette fiyat konusuna dikkat edeceksiniz fakat bu tek belirleyici kriter olmamalı. Bunun yanında istediğiniz bölüm için eğitiminin yeterliliği, öğrenci profili ve akademik kadrosunu araştırarak sizin için en uygun seçeneği belirlemelisiniz.
Bölüm seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Hedeflerinizi belirleme aşamasında vereceğiniz kararda çok sevdiğiniz ve çok istediğiniz bir bölüm olması kıstası tek başına yeterli değildir. Kendi yapabileceklerinize, potansiyelinize, lisedeki derslerde başarılı olduğunuz alanlara ve yeteneklerinize uygun bir tercih yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Çünkü bir bölüme girmekten ziyade onu bitirme konusu çok daha zordur. Sınavsız kabul edilmeniz nedeniyle sadece sevdiğiniz ama hakkında bir araştırma yapmadığınız bir bölümü bitirme konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla bu kararı verirken severek okuyacağınız ve bitirebileceğiniz bir bölüm olması çok önemlidir.
MACARİSTAN’ DA TIP FAKÜLTESİNDE EĞİTİM
Tıp Fakültesinde Eğitim Almayı Düşünenler İçin Macaristan en doğru seçenektir!
Macaristan’daki üniversitelerin sınavsız kabul olanağı olması, eğitimlerin de çok kolay olacağı manasına gelmez. Hatta Türkiye’deki eğitime kıyasla yurtdışındaki eğitimler çok daha zorlayıcıdır. Tıp fakültesinde bulunan bölümlerde okuyacak öğrencinin lisedeki alanının fen ağırlıklı olması yani fizik, kimya ve biyoloji konularında bilgi birikimlerinin iyi düzeyde olması gerekir. Eğer bu alanlardaki yeteneğinize ve bilginize güvenmiyorsanız bu eksikleri bölüme başladıktan sonra gidermeniz üstelik yabancı bir dilde olduğu için sizi fazlasıyla zorlayacaktır. Bu sebeple eğer fen alanına ilginiz ve iyi bir temele oturtulmuş bilgi birikiminiz varsa tıp bölümlerini seçmelisiniz.
MACARİSTAN ÜNİVERSİTELERİNDE LİSANS TAMAMLAMA-DİKEY GEÇİŞ
Ülkemizde 2 yıllık meslek yüksekokullarından mezun öğrencilerin yaşadığı güçlüklerden biri de eğitimlerini 4 yıllığa tamamlamaktır. İki yıllık bir yüksekokuldan mezun olmanın neredeyse lise mezunu olmakla denk sayıldığı ülkemizde 4 yıllık üniversite diploması alabilmek için çok sayıda öğrenci dikey geçiş sınavına girmektedir. Maalesef birçok öğrenci sınav aşamasını geçemeyip dil sorunu ve intibak eğitimi konusunda zorluk yaşamaktadır. Ayrıca bir yüksekokul mezunu DGS’den başarılı dahi olsa ilk yıl alınan İntibak eğitiminin zorluğu nedeniyle hazırlık aşaması, üstüne de 2 yıl lisans süresini ekleyince 3,5-4 yıl gibi bir süre harcamak gerekiyor. Fakat Avrupa Üniversitelerinde bu süre toplamda 3 yıl sürdüğünden ve sınav da gerektirmediğinden birçok açıdan daha avantajlı durumda oluyorsunuz.
Hangi bölümleri seçebilirim?
Tıp, Eczacılık, Diş Hekimliği, Mühendislik, İşletme, İktisat  gibi bölümlerden size ve hedefinize en çok uyan mesleği tercih edip istediğiniz bölümü okuyabilirsiniz.
Yabancı Dil Yetersizliği engel çıkarır mı?
Türkiye’de yabancı dil gerektiren bölümlerde eğitimizi tamamlamadan önce hazırlık eğitimi olduğu gibi Avrupa üniversitelerinde de bir yıl hazırlıkla yabancı dil bilginizdeki eksikleri giderebilir ardından fakültedeki eğitiminize başlayabilirsiniz.
Ne Zaman Başvurmalıyım?
Ülkemizde olduğu gibi Macaristan’da da genellikle Eylül ayında başlayan akademik yıl için Nisan-Temmuz ayları arasında başvurunuzu yapmalısınız. Kontenjanların erken dolma ihtimaline karşı ne kadar erken başvuru yaparsanız istediğiniz bölüme girme ihtimaliniz o kadar artar.
MACARİSTAN ÜNİVERSİTELERİNE YATAY GEÇİŞ YAPMAK
Üniversite eğitimize Macaristan’da devam etmeniz sizi birçok açıdan avantajlı kılar. Avrupalı öğrencilerle birlikte eğitim almak, farklı kültürler tanımak, kaliteli bir eğitimin sonunda alacağınız AB diploması sizi her zaman bir adım öne çıkaracak bir ayrıcalıktır. Ayrıca eğitim maliyetinin düşük oluşu nedeniyle de size kazandırdıklarının yanında harcamanız oldukça küçük bir pay olarak kalacaktır.
Yatay geçişe kimler başvurabilir?
Bu başvuruları genel olarak Hazırlık, 1. Ve 2. Sınıf öğrencileri yapmaktadır. Bazı durumlarda 3. Sınıfta okuyan öğrenciler de başvuru yapabilir.
Hangi derslerimi saydırabileceğimi önceden öğrenebilecek miyim?
Birçok üniversitenin prosedüründe olduğu gibi Macaristan’da da üniversiteye kabul edildikten sonra transkriptinizle birlikte derslerinizin sayılması talebinde bulunursunuz. Ülkeler arası yapılan yatay geçişlerde derslerinizin bazılarını saydıramama ihtimaline hazır olunuz. Bu normal bir durumdur.
MACARİSTAN’DA TIP EĞİTİMİ ALMAK
Tıp eğitimine başlamak için lise diplomanızla kaydınızı yaptırmanız yeterlidir. Sınava girmeye gerek kalmadan YÖK denkliği bulunan bir üniversitede tıp, eczacılık, diş hekimliği veya fizik tedavi bölümlerinden istediğiniz birine kaydınızı yaptırarak eğitimini almaya başlayabilirsiniz.
Macaristan’da eğitim almanın avantajlarından bazıları;
  • Herhangi bir sınav engeli olmadan istediğiniz bir bölümde ve üniversitede eğitim alabileceksiniz.
  • İngilizcenizi aktif bir şekilde kullanma fırsatınız olacak.
  • Avrupa Birliği üniversitesinden tüm dünyada geçerliliği olan mavi diplomayla mezun olacaksınız ve istediğiniz ülkede çalışabileceksiniz.
    • Alacağınız Schengen vizesi sayesinde tüm Avrupa’da seyahat etme imkanını elde edeceksiniz.
ÜNİVERSİTELERİN TANINMASI ve YÖK DENKLİĞİ
Üniversite eğitimini yurtdışında almak isteyen öğrencilerin ve ailelerinin en çok merak ettikleri ve sordukları soru okulun YÖK denkliğiolup olmadığıdır. Bu soruyla ilgili en çok karıştırılan iki konu ise tanınma ve denkliktir.
Tanınma
Tanınma konusuyla ilgili belirleyici kriterler tamamen üniversite ile ilgili olanlardır. Gideceğiniz üniversite, fiziki durumu, akademik kadrosu, eğitim uygulamaları gibi konular değerlendirilerek kurumun üniversite olma vasfına sahip olup olmadığına karar verilir. Denklik başvurusunda bulunabilmeniz için öncelikle üniversitenizin YÖK tarafından tanınması gereklidir.
Denklik
Denklik konusunda ise üniversiteden ziyade eğitimin içeriğine bakılır. Eğitiminiz süresince almış olduğunuz zorunlu derslerin ve içeriklerinin, Türkiye’deki aynı bölümün dersleriyle uyuşması gerekir. Eğer bu uyum şartları sağlanıyorsa diplomanıza denklik verilir. Uyumun tam olarak sağlanamadığı durumlarda ise eksik olan dersleri Türkiye’deki bir üniversiteden almanız veya denklik sınavına girmeniz gerekebilir.
Avrupa Birliği süreci ve Bologna anlaşmasıyla YÖK tarafından olumlu ilerlemeler kaydedilmiş, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde denklik konusuyla ilgili problem kalmamıştır.
Bologna Süreci
Bologna süreci, tüm Avrupa’da yüksek lisans ve akademik konularda standartlar belirleyerek farklılıkları en aza indirgeyip eğitim sistemini bağdaştırma amacıyla kurulmuş bir programdır. Bu alanda gerçekleşmesi istenmeyen tek şey yükseköğretim sisteminin tek tipleştirilmesidir. Amaçlanan, eğitim sistemindeki farklılıklar ile benzerlikler arasında bir dengenin kurulmasıdır. Üniversitelerin yükseköğretim sistemleri hakkındaki çeşitlilik korunarak uyumlu hale getirilmesiyle denklik sorununun çözümü hedeflenmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

FAS'TA DİL EĞİTİM

Fas Dil Okulları Hakkında Genel Bilgi Fas, -resmi olarak Fas Krallığı-, Kuzey Afrika’da yaklaşık olarak 32 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Başkenti Rabat ve en büyük şehri de Kazablanka’dır. Fas’ın, Atlantik Okyanusu’dan, Cebelitarık Boğazını çevreleyip Akdeniz’de son bulan uzun bir sahil şeridi vardır. Fas, Afrika’da bulunduğu halde Afrika Birliği’ne üye olmayan tek ülkedir. Yurtdışı eğitim danışmanlık firmaları   alanında Fas dünyanın en popüler ülkelerinden biri olarak kabul edilir. Resmi dilleri Arapça olmasına rağmen devlet dairelerinde Fransızca kullanılmaktadır.  Fas dil okulları  halkın çoğuna kendini geliştirebilmek için geniş kapsamlı fırsatlar sunmaktadı. Halk arasında kullanılan Arapça’ya Darija denilir ve diğer Arap ülkeleriyle karşılaştırıldığında değişiktir. Aynı zamanda ülkede yoğun olan Berberilerinde kullandığı farklı diller bulunmaktadır. Bugünkü Fas topraklarındaki ilk yerleşimler M.Ö. 8000 yıllarına denk gelen Cilalı Taş Devri’ne aittir. erken klasik dön

Almanya'da Yüksek Lisans

Almanya'da Yüksek Lisans Almanya’da devlet üniversitelerinde ücretisiz Yüksek Lisans yapma hakkına sahipsiniz. Frankfurt temsilcilik ofisimiz ve ofisimizde çalışan Türk danışmanlarımızla Türk öğrencilerimize Almanya’ nın ve dünyanın en köklü devlet üniversitelerinde yüksek öğrenimlerini tamamlama şansı yaratıyoruz. Sayfa güncelleme 10 Ocak, 2017′ dir. Aşağidaki bilgiler Almanya’ da Yüksek Lisans yerleştirmeleri ile ilgili son ve güncel bilgilerdir. On-line platformdan firmamıza başvuru yapan adayların muhakkak gerçek bilgilere ulaşabilmesi için sitemizi okumalarını istiyoruz. Aşağıda belirtilen Almanya’ da master kabulü almaya uygunluğunuz var ise işlemlerinizi yürütmekten memnun oluruz. Almanya’da 298 tane üniversite bulunmaktadır. Bu üniversitelerin 233’ü devlet üniversitesi, 65’i özel üniversitedir. EDUFİX olarak sadece Almanya devlet üniversitelerine yerleştirme yapmaktayız. Tüm devlet üniversitelerinin YÖK denkliği bulunmaktadır. İlk sene Almanca hazırlık yılını tamamlaya

EKVADOR'DA DİL EĞİTİMİ

Ekvador Dil Okulları Hakkında Genel Bilgi Ekvador, Güney Amerika’da temsili demokrasi ile yönetilen bir cumhuriyettir. Resmi dili İspanyolca’dır. Başkenti Quito’dur. Diğer önemli şehirleri; Guayaquil, Cuenca, Machala ve Portoviejo’dur. Yurtdışı eğitim danışmanlık firmaları   alanında Ekvador dünyanın en popüler ülkelerinden biri olarak kabul edilir. Kuzeyde Kolombiya, doğu ve güneyde Peru ile komşudur ve batısında Büyük Okyanus vardır. Anakaradan 965 kilometre batıda, Büyük Okyanus’ta bulunan Galapagos Adaları da ülkenin sınırları dahilindedir. Adını aldığı ekvatorla ülke ikiye bölünmüştür. 24 Mayıs 1822’de bağımsızlığını elde etmiştir. Ekvador, Birleşmiş Milletler üyesidir. Aynı zamanda, birçok bölgesel toplulukların içinde yer alır. Ülke, 22 eyaletten meydana gelir ve her eyaletin kendi idari merkezi bulunur. Nüfusu 2008 tahminlerine göre 13.625.000 kişidir. Ekonomisi büyük oranda tarıma dayanır, dünyanın en büyük muz ihracatçısıdır. Ekvador’un üç temel bölgeden meydana gel